Wockhardt Office in Jafza, U.A.E

Structure imbibing natural light and creating mini-green pockets

The buildings were designed on a narrow parcel of flat land in Jafza, U.A.E. Taking the oasis as an inspiration we focused on use of green pockets to provide spatial hierarchy, orderly movement and minimum circulation space. Green spaces also have a restorative effect and reduce mental stress and fatigue and enhance well-being.

These green spaces form openings in the Facade, bringing in desired soft natural light and also acting as a point of interest/curiosity for people on the street. Keeping the built area to a minimum at ground level, the lush green on the ground and shade provided by the block above form an intimate space providing respite to visitors from the harsh and dry climate of Jafza.

Taking inspiration from the traditional Mashrabiyas and Jalis, a further skin of perforated copper has been added. These perforations ensure a dynamic play of light and shadow during daytime while shielding from the harsh south sun. Indoor courtyards are interspersed in working spaces to act as transitory and community spaces.